Werken bij Borrenbergs Groep

“Je wint heel veel met een goede entreezone”

februari 2022

Bart Ooms is bedrijfsleider bij Vloerbewakers. Recent sprak ik hem over de entreezone. ”Als je van buiten naar binnen loopt, neem je vuil mee,” legt hij uit. “Het meeste vuil komt immers onder je schoenen vandaan. Alles dat je bij de entreezone al verliest, loop je natuurlijk niet meer mee naar binnen. Waarom dit zo belangrijk is? Je hoeft dan minder schoon te maken. Uiteindelijk win je heel veel met een goede entreezone.”

Uit welke elementen is een goede entreezone opgebouwd?

 

“Een goede entreezone is opgebouwd uit drie verschillende delen,” vertelt Bart. Hij pakt er een stalenboek van Emco bij en laat me de verschillende zones zien. “Het eerste deel neemt het grove vuil, het tweede deel het fijne vuil en het derde deel het vocht. Nu hebben we het wel over een behoorlijke entreezone, want deze is maarliefst negen meter lang. Die ruimte heb je helaas niet altijd. Je zou er dan voor kunnen kiezen zone twee eruit te laten. Heb je weinig ruimte? Kies dan voor een mat, vergelijkbaar met zone drie, die niet alleen vuil opneemt maar ook vocht.”

Waar leggen jullie ze voornamelijk? Binnen projecten of ook bij particulieren?

 

”Een échte entreezone leggen we voornamelijk bij de grotere projecten. Denk hierbij aan een ziekenhuis of onderwijsinstelling. Daar is het ook echt van belang. Je kunt dan gemakkelijk voor drie verschillende zones kiezen omdat er voldoende ruimte voor is en er veel passanten zijn. Anderzijds is het ook logisch dat dit niet in elk project kan; een of twee zones zijn voldoende op een kleinere locatie. Er komen minder bezoekers en dus wordt er ook minder vuil naar binnen gelopen. Op een vliegveld zou je bij wijze van spreken om de 10 minuten de mat moeten stofzuigen als je de mat functioneel wilt houden, met een grotere schoonloopzone voorkom je dat dit nodig is.”  

Oké, dus eigenlijk moet het altijd in verhouding zijn met het project. Wat zou je een particulier mee willen geven bij het zoeken naar de juiste mat?

 

”Dat de kwaliteit van de mat zelf erg belangrijk is! Dit heeft te maken met de hoeveelheid garen die in de mat verwerkt zijn. Een combinatie van harde en zachte garens is eigenlijk het beste. Het harde garen haalt het grof vuil weg en het zachte garen het fijnere vuil. Hoe meer garen er per vierkante meter zijn, hoe meer vuil de mat opneemt. De hoeveelheid en de soort van het garen bepalen dus eigenlijk de kwaliteit van de mat. Dat geldt zowel voor een particulier als bij een project.”

En het reinigen? Speelt dat een grote rol? 

 

”Ja, dat is heel belangrijk,” knikt Bart ”maar misschien moeten we het daar een andere keer over hebben!” 

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Of heb je een vraag voor Bart? Neem dan contact met hem op via bart@vloerbewakers.nl.